IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW отчете двукратно увеличение на печалбата за 2021 г. до 16 млрд. евро

Групата отчете марж на оперативната печалба в размер на 10,3%, най-високият от 2017 г.

20:47 | 10.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският автомобилен производител BMW AG отчете двукратно увеличение на печалбата до 16 млрд. евро през 2021 г. тъй като по-високите цени на автомобилите и силното търсене на луксозни превозни средства подкрепиха приходите въпреки производствените ограничения и недостига на компоненти, съобщава Ройтерс. 

Автомобилният концерн, който продаде общо 2,52 млн. превозни средства през 2021 г., отчете марж на оперативната печалба в размер на 10,3%, най-високото ниво от 2017 г. насам.

Все пак печалбата преди лихви и данъци (EBIT) на автомобилния му бизнес се понижава с 4,2% през четвъртото тримесечие заради глобалния недостиг на полупроводници, довел до спад в доставките от 14,2%.

Тримесечната нетна печалба на групата възлиза на 2,25 млрд. евро, което е с една трета повече спрямо предходната година, но остава под нивото от 2019 г. от 5,02 млрд. евро.

Важен успех за BMW през 2021г. е фактът, че компанията отново стана най-продаваният производител на луксозни коли в света, изпреварвайки конкуренти като Mercedes.

BMW се възползва по-специално от високото търсене в САЩ, където продажбите нараснаха с почти една пета. В Китай мюнхенската компания е продала с 8,9% повече автомобили. С общо 846 237 продадени автомобила Народната република е най-големият единичен пазар. В Европа продажбите се увеличават с 3,9%. В Германия обаче продажбите спадат с 6,8%.

Търсенето на първокласни и луксозни автомобили е голямо, но за разлика от своите конкуренти BMW е по-способна да го подсигури с предлагане. Причината: заводите на BMW са по-добре снабдени с чипове. За разлика от своите конкуренти мюнхенската компания се е снабдила с компютърни чипове по-рано и по-обстойно. В резултат на това монтажните линии на Mercedes и Audi застояват по-често на празни обороти, отколкото тези на BMW.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още